Amorțeala și furnicăturile
Deși sindromul de canal carpian reprezintă cea mai frecventă cauză de amorțeală, furnicături și durere în antebraț și mână, aceasta nu este singura. Majoritatea pacienților, precum și unii dintre reprezentanții comunității medicale, nu cunosc și alte cauze, astfel că aceste simptome pot fi eronat interpretate ca fiind un sindrom de canal carpian (pentru o descriere detaliată, accesați secțiunea Sindromul de canal carpian).
Aplicarea unei presiuni locale pe nerv (neuropatia de compresie) produce amorțeală într-un mod specific care urmează regiunea deservită de acel nerv (vezi schemele). De asemenea, mușchii controlați de nervul comprimat pot prezenta slăbiciune, scăderea masei musculare sau contracții involuntare. Presiunea poate fi produsă de o leziune, un mușchi mărit în dimensiuni, prezența unor benzi de țesut conjunctiv, creșterea unor vase de sânge, chisturi sinoviale sau fragmente osoase (ciocuri) artritice. Comprimarea nervului ulnar la nivelul articulatiei pumnului produce amorțeală și furnicături în degetul mic și parțial în degetul inelar precum și în palmă, pe marginea aflată de partea degetului mic (marginea ulnară). Comprimarea aceluași nerv la nivelul cotului produce nu numai manifestările de mai sus, dar și amorțeală la nivelul feței palmare a mâinii, pe jumătatea ulnară. Presiunea aplicată asupra nervului radial (vezi Figura 1) la nivelul antebrațului sau deasupra încheieturii, produce amorțeală pe fața dorsală a degetului mare și a degetului arătător precum și în spațiul lor interdigital. Dacă este comprimat nervul median (vezi Figura 1) la nivelul cotului sau sub acesta, amorțeala este resimțită în aceeași zonă ca și în SCC, și în plus, la nivel palmar, la baza degetului mare. Neuropatiile de compresie pot necesita intervenție chirurgicală pentru eliberarea presiunii aplicate asupra nervului sau nervilor.
Nervii de la mână și antebraț își au rădăcinile la nivelul gâtului, iar presiunea exercitată la acest nivel (C5-T1) (vezi Figurile 2, 3) poate fi cauzată de numeroase afecțiuni. Artrita poate produce formarea de fragmente osoase (ciocuri osoase) sau chiar îngustarea canalului spinal, aplicându-se astfel presiune asupra nervilor. De asemenea, discurile intervertebrale degenerate pot exercita presiune directă pe nervii de la nivelul măduvei spinării sau pe traseul lor, pe măsură ce aceștia se îndepărtează de măduva spinării, spre a ajunge la membrul superior. Bolile localizate la nivelul gâtului, infecțiile, tumorile, modificările vaselor de sânge precum și alte afecțiuni ale măduvei spinării pot produce presiune asupra măduvei, apărând astfel amorțeala, furnicăturile sau durerile în braț, antebraț sau mână. De asemenea, se pot întâlni slăbiciune și/sau scăderea masei musculare în mușchii controlați de nervii respectivi. Modul și zona de manifestare a amorțelii sunt foarte diferite pentru fiecare rădăcină nervoasă afectată (vezi Figura 2).
Uneori, nervul poate fi supus presiunii la mai multe nivele. De exemplu, acesta poate fi comprimat la nivelul gâtului și mai apoi la nivelul articulațiilor pumnului sau cotului, situație denumită ”dublă comprimare”. Atunci când un nerv este supus presiunii la un nivel, acesta este mai susceptibil la probleme presionale la un alt nivel.
Amorțeala și furnicăturile pot fi cauzate și de boli ale sistemului nervos central. Scleroza în plăci, accidentul vascular cerebral și alte afecțiuni ale creierului și măduvei spinării pot uneori să producă amorțeală în antebraț și mână.
Alte boli pot, de asemenea, afecta nervii membrului superior cauzând amorțeală, furnicături și senzație de arsură. Dacă simptomele sunt mai difuz reprezentate, adică dacă apar la ambele mâini și antebrațe (precum și la nivelul picioarelor și degetelor), cauza poate fi o afecțiunea denumită neuropatie periferică. Modul de apariție al amorțelii nu este întotdeauna caracteristic unui singur nerv, din contră, în mod constant apare ca simptom generalizat, având ca arie de distribuție forma unei mănuși, putând sau nu să se însoțească de durere, dar amorțeala este constantă. Diabetul, alcoolismul și vârsta avansată sunt cauze frecvente de neuropatie iar alte cauze posibile sunt intoxicațiile cu metale și compuși chimici.
Anumite medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratamentul cancerului, sunt cunoscute pentru proprietatea de a produce amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor. Unele dintre acestea produc amorțeală trecătoare care dispare după încheierea curei de chimioterapie. Altele pot produce amorțeală permanentă. Deficiențele nutriționale, cum ar fi carența de vitamină B1, pot de asemenea să producă astfel de simptome.
Modul și distribuția amorțelii, furnicăturilor, senzației de arsură sau de slăbiciune precum și modificările musculare, toate pot ajuta în a determina cauza, adică dacă sursa este presiunea exercitată pe un nerv la un anumit nivel (de exemplu, gât, cot sau încheietură) sau dacă este vorba despre o afecțiune, o reacție adversă a unor medicamente sau alte boli medicale sau nutriționale. În funcție de cauza suspicionată, pot fi necesare analize ulterioare, cum ar fi radiografia, RMN, teste de conducere nervoasă (cum ar fi EMG) sau analize de sânge pentru a confirma diagnosticul și emite recomandări specifice de tratament.
Sursa; ClinicaZetta