Asociatia de Endocrinologie Clinica din Romania sarbatoreste 10 ani de activitate

În această toamnă Asociația de Endocrinologie Clinică din România sărbătorește 10 ani de activitate. Cu această ocazie Asociația, alături de Academia de Știinte Medicale, Institutul Național de Endocrinologie “C. I. Parhon” București, Universitatea “Ovidius” Constanța vor organiza Congresul aniversar între 2-5 septembrie 2015 la Constanța. Lucrările se vor desfăşura în Campusul Universitar (Corpul B, etaj 1) al Universității “Ovidius”.

Întrebat care a fost motivul care a stat la baza înființării Asociației, Prof. dr. Constantin Dumitrache a declarat pentru Houston că, “Alături de Prof. Dr. Mircea Popa și Prof. Dr. Eduard Circo ne-am gândit să înființăm o asociație pentru tineri, pentru viitorii endocrinologi, în care am urmărit cu bucurie parcursul acestor medici, cum au terminat rezidențiatul, cum au ajuns specialiști și primari.”.

Prof. Circo a subliniat că “Entuziasmul inițial s-a menținut de-a lungul timpului și, în fiecare an, Congresul Asociației de Endocrinologie Clinică a reunit endocrinologi de marcă din România și din străinătate, bucurându-se de un interes deosebit în special în rândul tinerilor. Un bilanț al acestor zece ani este plin de realizări, an de an au fost organizate congrese de înaltă ținută științifică, care au reunit mulți endocrinologi din România într-o atmosferă de prietenie, colaborare, colegialitate.”.

În ceea ce privește provocările întâmpinate în endocrinologia clinică de azi, Prof. Circo a precizat că “Există provocări individuale și de grup. Provocările individuale sunt problemele fiecăruia în asigurarea calității actului medical, referindu-ne aici la pregătirea și experiența profesională a fiecărui medic. În acest sens, Congresul reprezintă cadrul cel mai bun pentru aflarea celor mai actuale și de interes informații științifice din endocrinologie. Dar, alături de pregătirea pe care o are medicul, este nevoie și condiții propice de desfășurare, care reprezintă o problemă de grup, o problemă de specialitate. Din păcate, încă sunt în țară servicii de endocrinologie în care medicii își desfășoară activitatea nu în cele mai bune condiții, din cauza spațiului și dotării. Dar vă asigur că toți colegii nu și-au pierdut nicio clipă entuziasmul, deoarece avem o răspundere majoră față de pacienți, dar și de a menține ridicat nivelul endocrinologiei românești și în pas cu endocrinologia mondială.”.

“O altă provocare, dar și o altă așteptare constă în pregătirea tinerilor, care influențează dinamica specialității. Din păcate, numărul endocrinologilor din România este încă extrem de mic. În urmă cu aproximativ 25 ani eram 800, acum doar 600.”, a spus Prof. Dumitrache.

Prof. Circo menționează că “Există o responsabilitate față de trecut, deoarece endocrinologia mondială a cunoscut un impuls major datorită premierelor înregistrate de endocrinologia românească. Primii noștri endocrinologi au fost clinicieni de marcă și, în prezent, endocrinologia românească păstrează aceeași structură și același concept: consultul pacientului ca element de bază în actul diagnosticului.”.

“Endocrinologia este o specialitate îndeosebi clinică. Desigur, o mare pondere din atitudinea față de pacient este legată de posibilitățile de explorare, dar, în primul rând, examenul clinic este cel care condiționează și orientează explorările paraclinice. Așteptările noastre sunt ca tinerii endocrinologi să fie pregătiți prioritar în toate centrele din punctul de vedere al consultului clinic. Dar există și o preocupare deosebită pentru tinerii cercetători care activează în endocrinologie în diversele centre universitare. Beneficiul principal este al pacientului, iar colaborarea între clinician și cercetător este garanția calității actului medical.”, a adaugat Prof. Circo.

Comunicarea medic-pacient joacă un rol cheie în endocrinologia clinică, de aceea este una dintre temele principale ale Congresului aniversar organizat între 2-5 septembrie 2015.

Prof. Dumitrache spune că acest tip de comunicare este complex și solicitant, iar “Medicul, prin tot ceea ce face, trebuie să inducă o apropiere față de pacient, care poate duce la obținerea unor informații folositoare care vor determina la rândul lor stabilirea diagnosticului corect și tratamentului oportun”. În opinia Prof. Dumitrache, “Nu există tratament generalizat, ci doar tratament individualizat, făcut pentru pacientul x și nu pentru boala x.”.

De acceași părere este și Prof. Circo, care subliniază importanța crucială a consultului în atitudinea terapeutică. “În endocrinologie situația este un pic și mai aparte decât în alte specialități, pentru că sistemul endocrin este strâns corelat cu sistemul nervos, adică o serie de simptome endocrine își regăsesc un răsunet în cadrul simptomatalogiei neuropsihice a pacientului și situația este și inversă. În sensul acesta, apropierea dintre medic și pacient este deosebit de importantă.”, a explicat Prof. Circo pentru Houston.

“În încheiere, spun “La multi ani, AECR” și lansez o invitație la Constanța către colegii endocrinologi și nu numai, de a participa între 2-5 septembrie 2015 la o manifestare științifică deosebită, organizată cu prilejul celor 10 ani de activitate ai Asociației, alături de care Universitatea “Ovidius” din Constanța sărbătorește în acest an 60 de ani de activitate de învățământ superior și 25 de ani de la înființarea Facultății de Medicină!” a conchis Prof. Circo.

Leave a Reply