Potrivit specialistilor stomatologi, curatarea dintilor cu ata dentara este esentiala pentru sanatarea gurii, a dintilor si a gingiilor.
Folosirea atei dentare nu numai ca disloca alimentele ramase intre dinti, dar de asemenea, ajuta la reducerea cariilor, a bolilor gingiilor si la eliminarea respiratiei urat mirositoare. Ajuta la indepartarea unei pelicule numite placa bacteriana care se formeaza de-a lungul liniei gingivale. In ciuda beneficiilor si recomandarilor dentistilor cei mai multi dintre noi evita folosirea atei dentare din motive cum ar fi lipsa de timp. Inainte de a va confrunta cu probleme ale dintilor si gingiilor, incepeti sa folositi ata dentara in mod regulat si corect, urmand sfaturile de mai jos.
Instructiuni pentru folosirea corecta a atei dentare
Pe langa folosirea atei dentare cu regularitate, este la fel de important sa invatati modul corect de a o folosi pentru a elimina cat mai multa placa dentara.
1. Incepeti cu aproximativ 45 cm de ata dentara, infasurati-o de mai multe ori in jurul fiecarui deget mijlociu, lasand 2,5-3,5 cm de ata pentru a lucra cu ea.
2. Tinand ata intinsa intre degetele aratatoare si degetele mari, glisati-o usor in sus si in jos intre dinti.
3. Curbati usor ata in jurul bazei fiecarui dinte, asigurandu-va ca ajungeti sub linia gingiei. Nu trageti si nu smuciti ata dentara, deoarece v-ati putea rani tesutul gingival.
4. Folositi sectiuni curate de ata dentara pe masura ce va deplasati de la un dinte la altul.
5. Incercati sa va curatati dintii cu ata cel putin o data pe zi. Cel mai important momentul pentru a o face este inainte de a merge la culcare.
6. Puteti sa o folositi fie inainte fie dupa periaj, oricum este bine.
7. Cu cat mancarea ramane mai mult timp intre dintii dvs, cu atat cresc sansele de aparitie a cariilor si a placii dentare.
8. Daca nu ati folosit ata dentara cu regularitate, gingiile pot sangera si se pot inflama in primele 5 sau 6 zile. Odata ce placa este indepartate si bacteriile eliminate, gingiile se vor vindeca si sangerarea se va opri.
Exista doua tipuri de ata dentara din care puteti alege:
* de nylon (multifilament)
* de teflon (monofilament)
Ata de nylon este disponibila in variantele: cerata, ne-cerata si intr-o varietate de arome. Atunci cand este folosita in mod corespunzator, orice tip de ata dentara de buna calitate este excelent pentru indepartarea placii bacteriene si a resturilor de mancare. Sursa- roportal.ro