Congresul EAES 2015: Premiere la nivel european in chirurgia endoscopica

Zilele acestea, in perioada 3 – 6 iunie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, se desfasoara Congresul International al Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica.

Cu ocazia Congresului sunt prezentate numeroase tehnici de ultima generatie care folosesc chirurgie endoscopica si laparoscopica, tehnici care nu se regasesc in practica curenta in Romania, nici macar in Europa, asadar vorbim de premiere la nivel european.

In acest sens, vor fi prezentate tehnici non-touch care nu ating pacientul, pentru care echipamentele transmit fascicule de raze care se intersecteaza in interiorul corpului si care produc efecte la nivelul ariilor cu prezenta patologica tumorala sau inflamatorie. De asemenea, se vor aborda tehnici endoscopice si robotice care nu presupun traversarea peretelui abdominal pentru rezolvarea unei patologii, ci introducerea unor sisteme de endoscopie flexibila prin orificii naturale.

Tehnologia tridimensionala reprezinta un alt subiect de interes la acest eveniment. Preluarea imaginilor intraoperatorii a avansat foarte mult, iar astazi avem o noua generatie de laparoscopie cu inalta rezolutie tridimensionala. In premiera pentru Romania, la Congresul EAES 2015, vor fi doua sesiuni de transmisii ale unor astfel de interventii chirurgicale in vedere tridimensionala, interventii video inregistrate exhaustiv, care se transmit simultan in timpul acestor sesiuni stiintifice.

Vor avea loc sesiuni interdisciplinare unde chirurgii care folosesc tehnicile minim invazive se intalnesc cu medici din alte specialitati care folosesc tehnici similare, cu scopul de a stabili, in consens, noi standarde de tratament, la nivel international.

In program sunt alocate si sesiuni importante de chirurgie metabolica si de chirurgie a diabetului, care au evoluat foarte mult in ultima perioada. La aceste sesiuni, Romania are un cuvant important de spus, bucurandu-se deexistenta singurului centru de excelenta in chirurgie metabolica din Europa de est.

La Congresul EAES 2015 vor fi prezenti peste 180 de conferentiari, mari nume ale chirurgiei mondiale, care vor sustine conferinte de larg interes. Dintre acestia, amintim: Prof. Mario Morino (Italia), presedintele Asociatiei EAES, o personalitate marcanta a lumii chirurgicale europene, promotor al multor tehnici endoscopice, cu precadere in patologia cancerului de colon si de rect; Prof. Antonio Lacy (Spania), fost presedinte EAES, promotor al tehnicilor transanale de tratament al cancerului de rect, cu utilizare a tehnicilor de vedere tridimensionala; Prof. Michel Gagner (Canada), unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice mondiale, inventatorul a numeroase tehnici de chirurgie endoscopica in urma cu 15-20 de ani; Prof. Rudolf Weiner (Germania), presedintele Federatiei Internationale de Chirurgie a Obezitatii; Prof. Lee Swanstrom (SUA), unul din pionierii tehnicilor transorificiale din SUA; Prof. Alberto Arezzo (Italia)Prof. Karl-Hermann Fuchs (Germania)Prof. Silvana Perretta (Franta) – sunt doar cateva dintre sutele de nume de rezonanta internationala despre care medicii din Romania au auzit, au citit despre experienta lor, iar acum au ocazia sa-i vada si sa discute cu ei.

Leave a Reply