Informare privind evolutia epidemiei de Ebola

Nota focal point RSI Romania – 8 Ianuarie 2015

I. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 4 ianuarie 2015 pentru Guineea, Sierra Leone si Liberia:
Total cazuri/decese: 20.747 cazuri, 8235 decese
Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:
– Guinea, 2775 cazuri din care 1781 decese
In ultima saptamana au fost inregistrate 74 cazuri. Inca nu se poate discerne un trend ascendent sau descendent al incidentei. Totusi, epidemia continua sa se raspandeasca in zone din tara neafectate pana in prezent.
– Liberia, 8157 cazuri din care 3496 decese
Incidenta a scazut de la un maxim de 300 de cazuri inregistrat in perioada august-septembrie la 8 cazuri confirmate si 40 probabile in ultima saptamana. 12 din cele 15 districte ale Liberiei nu au raportat cazuri confirmate in ultima saptamana.
– Sierra Leone, 9780 cazuri din care 2943 decese
Sierra Leone ramane tara cea mai afectata in acest moment, cu 248 cazuri noi confirmate raportate in ultima saptamana. 11 din cele 14 districte au raportat cazuri noi, iar transmiterea ramane intensa in zonele vest si in capitala tarii.

Tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:
– Mali, 8 cazuri din care 6 decese
– Marea Britanie, 1 caz din care 0 decese
Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese) si in SUA (4 cazuri din care 1 deces)

II. Situatia in SUA

Nu s-au inregistrat cazuri noi.

III. Situatia in Mali

In Mali s-au inregistrat 8 cazuri (7 confirmate si 1 probabil). Ultimul caz confirmat a avut rezultat negativ pentru a doua oara la testare in data de 6 decembrie si a fost externat in data de 11 decembrie. Toti contactii cazurilor confirmate au incheiat perioada de monitorizare de 21 de zile.

IV. Situatia pe teritoriul U.E.
In Marea Britanie, autoritatile de sanatate publica au anuntat, in data de 29 decembrie, un caz confirmat in Glasgow, Scotia. Persoana face parte din personalul sanitar care s-a intors dupa ce au lucrat ca voluntari intr-un centru de tratament a persoanelor infectate cu virus ebola in Sierra Leone. Pacienta a fost izolat intr-o unitate sanitara din Londra si primeste tratament. Autoritatile de sanatate publica investigheaza toti contactii posibili si pana in prezent nu a identificat contacti cu risc crescut.

V. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

VI. Situatia in Republica Democrata Congo
Epidemia din aceasta zona nu a avut legatura cu cea din Africa de Vest. La data de 20 noiembrie, OMS a declarat incheierea epidemiei de infectie cu virus ebola in aceasta tara.
Pentru mai multe informatii accesati

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola

Leave a Reply