Ministerul Sanatatii a decis oprirea utilizarii a doua loturi de vaccin diftero-tetanic

La solicitarea Ministerului Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacții adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare.

În urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate un număr de 53 posibile reacții adverse post-vaccinare (RAPI) în 5 județe. Din aceste 53 cazuri, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu 2 loturi de vaccin achiziționate în anii 2013 și 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare.

Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sănătății a decis oprirea celor 2 loturi identificate de la utilizare până la obținerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. De asemenea, autoritățile sanitare au anunțat reprezentanții producătorului produsului vaccinal despre situația apărută.

Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări ușoare și tranzitorii care s-au remis spontan și nu au pus în pericol sănătatea elevilor.

Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menționăm că, administrarea vaccinurilor presupune și posibila apariție a unor reacții post- vaccinare normale (reacții locale, durere locală, febră de scurtă durată etc).

 

Ministerul Sanatatii a decis oprirea utilizarii a doua loturi de vaccin diftero-tetanic” adaugat de Comunicate Medicale

Sursă: www.ms.ro

Leave a Reply