Prezent la Deschiderea Oficiala a Congresului SRATI 2015 care s-a desfasurat in perioada 13-17 mai, la Centrul International de Conferinte din Sinaia, Ministrul Sanatatii, Dr. Nicolae Banicioiu, a anuntat lansarea unuinou program de 4 actiuni prioritare, care acopera o gama larga de patologii severe intraspitalicesti. Initiatorul si coordonatorul actiunilor este Prof. Dr. Dorel Sandesc, Presedintele de Onoare al Congresului SRATI 2015 si Secretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii.
Completand cele 5 actiuni prioritare lansate anul trecut de care au beneficiat peste 100.000 de pacienti (infarct miocardic acut, ATI, trauma, accident vascular cerebral si moartea subita), prin noul program de 4 actiuni prioritare se vor asigura fonduri destinate achizitionarii de medicamente, materiale consumabile si reactivi, care, de multe ori, lipsesc din spitalele romanesti.
Valoarea totala a celor 9 actiuni prioritare este de peste 235 de milioane de lei, iar fondurile sunt dirijate specific catre acele spitale care au dotarea si expertiza profesionala necesara. Eficienta actiunilor prioritare este indubitabila, de exemplu programul de infarct miocardic acut a determinat scaderea semnificativa a mortalitatii intraspitalicesti de la peste 13% la aproximativ 5%.
Prima actiune prioritara este destinata managementului endoscopic al hemoragiei digestive superioare si va finanta materiale consumabile necesare rezolvarii endoscopice a acestei urgente majore indiscutabile: inele speciale cu care se poate opri o hemoragie digestiva, evitandu-se interventia chirurgicala care e mult mai costisitoare si cu complicatii medicale mai mari.
A doua actiune prioritara este destinata tratamentului icterului mecanic prin obstructie neoplazica si va finanta stenturi care se instaleaza in caile biliare, evitand astfel interventii chirurgicale care sunt foarte laborioase si care, in cea mai mare parte, duc la complicatii sau la un deces dupa o lunga suferinta a pacientilor.
A treia actiune prioritara este destinata pacientilor cu neoplasme esofagiene si va finanta protezele esofagiene care se instaleaza endoscopic, ajutand pacientii sa poata sa duca o viata cat de cat decenta, sa poata inghiti, si evitand, din nou, o interventie chirurgicala extrem de traumatizanta.
A patra actiune prioritara este cea de chirurgie endovasculara periferica, care va asigura achizitionarea materialelor sanitare necesare pentru tehnicile avansate ce permit rezolvarea patologiilor vasculare periferice fara interventia chirurgicala clasica, deschisa. Acest program va fi implementat in 3 centre clinice universitare din Bucuresti si Timisoara, unde exista specialisti cu expertiza in acest domeniu de varf si dotarea necesara.
Deschiderea Oficiala a marcat alte doua momente importante: parintele specialitatii ATI in Romania, Prof. Dr. George Litarczek, a fost distins cu medalia de onoare a Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, iarPresedintele Societatii de Anesteziologie – Reanimatologie din Republica Moldova, Prof. Dr. Serghei Sandru, a fost investit in functia Vicepresedinte SRATI.
Un moment cheie la Congresul SRATI 2015 a fost inaugurarea conferintei omagiale “Serban Marinescu”, la careProf. Dr. Dorel Sandesc si Prof. Dr. Serban Bubenek au conturat provocarile si perspectivele specialitatii ATI la ora actuala in Romania.
Cu ocazia Congresului SRATI 2015, board-ul Societatii Europene de Anesteziologie (ESA) s-a reunit pentru a trasa strategia si viziunea pentru urmatorii 10 ani, cu misiunea de a aduce standardele de practica si de siguranta ale pacientilor la cel mai inalt nivel in ATI. Reamintim ca ESA numara 26.000 de membri din 47 de tari europene, in prezent este prezidata, in premiera, de un medic roman – Prof. Dr. Daniela Filipescu si ofera membrilor sai oportunitati de cercetare, educatie, evenimente stiintifice si programe de siguranta a pacientului.
Prezidat de Prof. Dr. Serban Bubenek, Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva si deProf. Dr. Dorel Sandesc, Presedintele de Onoare al evenimentului si Secretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii,Congresul SRATI 2015 a adus laolalta un numar record de 1.500 de participanti.
Congresul anual SRATI reprezinta si reflecta activitatea exemplara si remarcabila a societatii SRATI, care este una din cele mai active societati medicale profesionale si care, in mai putin de un deceniu, a reusit sa promoveze si sa implementeze cu succes proiecte majore ce au determinat schimbari extrem de importante in medicina romaneasca.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati site-ul evenimentului, www.sraticongres.ro.
Date de contact Andreea Grigoroscuta PR&Media Coordinator, Ralcom Exhibitions, media@sraticongres.ro, 0722 329 183 |
|