Primul vaccin contra malariei

Mosquirix (RTS), a ‘primit aviz științific pozitiv’ din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Vaccinul nu va fi comercializat în Uniunea Europeană, ci în zone grav afectate de paludism cum ar fi Africa, unde conform celor mai recente statistici ale OMS, în anul 2013, au murit de malarie 90 % dintre celel 627.000 de persoane în întreaga lume, în special copii care nu împliniseră cinci ani (82%).

 

Vaccinul antimalarie a fost realizat de firma britanică GlaxoSmithKline împreună cu organizația neguvernamentală PATH Malaria Vaccine Initiative. Deși are ‘eficiență limitată’, oferă ‘o protecție modestă’ iar eficiența imunizării scade la un an de la administrare, se afirmă că ar aduce ‘avantaje mai mari decât riscurile pe care le implică’.  El va fi folosit pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între șase săptămâni și 17 luni contra malariei provocate de parazitul Plasmodium falciparum, precum și împotriva hepatitei B. După studiile efectuate el este eficient în prevenirea îmbolnăvirii la 56 % dintre copiii de 5 până la 17 luni și la 31 % dintre cei cu vârste de 6 până la 12 săptămâni.

EMA avertizează că vaccinarea trebuie să fie însoțită de măsuri preventive, cum ar fi folosirea plaselor contra țânțarilor și a insecticidelor.

Leave a Reply