Raporturile medic-industrie medicala reglementate.

CMR anunta

Din 2015, a intrat în vigoare OUG 2 din aprilie 2014 de modificare a Legii 95. OUG 2 introduce obligația producătorilor, deținătorilor de autorizații de punere pe piață sau reprezentanților acestora în România și distribuitorii angro și en detail de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare dar și beneficiarilor activităților de sponsorizare, medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care au activități în domeniul sănătății să declare Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului toate activitățile de sponsorizare, precum și orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care au activități în domeniul sănătății.

De asemenea, companiile membre ale Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, parte a European Federation of Pharmaceutical Industries Associations (EFPIA) au adoptat un Cod de Transparență.

Codul de Transparenţă, aplicabil în întreaga UE, este o măsură de autoreglementare a industriei farmaceutice de R&D la nivel internațional care prevede publicarea detaliilor trasferurilor de valoare ale companiilor farmaceutice membre ARPIM/EFPIA către profesioniştii din domeniul sanitar, dar şi către organizaţiile din domeniul sănătăţii. Aceste detalii vor fi publicate începând cu anul 2016, fie pe website-ul fiecărei companii membre ARPIM în parte, fie pe o platformă comună şi vor viza transferurile de valoare din anul 2015.

Printre datele care vor fi făcute publice se numără: valoarea donaţiilor şi burselor de cercetare pentru cadrele medicale sau organizaţiile din domeniul sănătăţii; taxe de participare la evenimente medicale, sponsorizări, plăți pentru servicii de consultanţă.

Puteți descărca textele OUG 2 și Codul de Transparență ARPIM.

 

Leave a Reply