Reorganizarea Intervenției de screening neonatal

În 2015, Ministerul Sănătății intenționează reorganizarea Intervenției de screening neonatal, confirmarea diagnosticului şi aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital din cadrul Programului național de sănătate a femeii și copilului.

“În acest an, am reușit să rezolvăm o importantă problemă cu care se confruntau pacienții cu fenilcetonurie prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la începutul anului în listă este destinată tratării acestor bolnavi. Nu vrem să ne oprim aici și, la anul, intenționăm să finalizăm ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem să creștem rata de acoperire pentru screeningul neonatal în vederea depistării precoce a acestei afecțiuni și să asigurăm condițiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic a pacienților”, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătății.

Mai mult, începând de anul viitor, Ministerul Sănătății are în vedere standardizarea practicii medicale de diagnostic și tratament la nivelul tuturor celor 5 centre în care se desfășoară programul.

De asemenea, Ministerul Sănătății va asigura instruirea personalului medical pentru creșterea competențelor profesionale și de management a cazurilor de fenilcetonurie.

În anul 2013, la nivel national se aflau în tratament dietetic 108 copii și 17 adulți.

Fenilcetonuria este o afectiune congenitala de natură metabolică care apare pe cale ereditară. Ea este cauzata de lipsa unei enzime din corp numita fenilalaninhidroxilaza, care are un rol esential in metabolizarea alimentelor cu proteine. In cazul in care copilul nu primeste tratament la timp, boala poate degenera in afectiuni neurologice grave (retard mental), dar si in alte probleme de dezvoltare. Dacă boala este depistată la naștere și este instituit regim dietetic atunci pacienți pot fi recuperați pentru societate.

Leave a Reply