Romania respira sanatos…fara tuberculoza – conferinta organizata de Mediafax.

Agenţia de presă Mediafax vă invită să participaţi la conferinţa „România respiră sănătos… fără tuberculoză”, din seria „Mediafax Talks Health Conferences”, care va avea loc vineri, 26 iunie, la Casa Titulescu, începând cu ora 09.30.

Evenimentul marchează lansarea raportului The Economist Intelligence Unit privind situaţia pacienţilor cu tuberculoză şi tuberculoză multidrog rezistentă în România şi este susţinut de compania Janssen.

Aşa cum v-am obişnuit, evenimentele „Mediafax Talks Health Conferences” supun dezbaterii probleme de actualitate din domeniul sănătăţii, alături de cei mai importanţi lectori, în încercarea de a găsi soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei sistemului sanitar românesc şi pentru sănătatea pacienţilor.

Una dintre problemele majore de sănătate publică din România este tuberculoza. Anual, peste 1.000 de români mor din cauza tuberculozei, cei mai expuşi fiind cei care provin din zonele rurale, cei cu o situaţie economică precară şi persoanele fără adăpost. România raportează aproximativ 13.000 de cazuri noi de tuberculoză în fiecare an.

O parte dintre provocările cu care pacienţii şi potenţialii pacienţi se confruntă sunt legate de lipsa testelor rapide pentru tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR) care să asigure un diagnostic corect şi rapid, sau de spitalizarea îndelungată care ar putea fi înlocuită de tratamentul sub observație în ambulatoriu, care are implicaţii asupra vieţii lor sociale mult mai mici faţă de momentul actual.

Sistemul sanitar nu deţine suficient personal nou, format în domeniul tratării tuberculozei. Persoanele calificate din prezent devin vârstnice şi nu sunt înlocuite, nu există epidemiologi special instruiţi, capabili să realizeze sau să conducă activităţi importante de cercetare asupra tendinţelor bolii sau să conducă investigaţii în focar. Din cauza numărului redus de laboratoare, volumul mare de muncă este o piedică în asigurarea calităţii diagnosticului.

Deşi supravegherea este un element fundamental al acestor programe, în România nu au mai existat actualizări ale programului de gestionare a bazei de date din anul 2006.

Cu toate că diagnosticarea şi tratarea tuberculozei sunt gratuite, medicamentele şi testele de diagnostic auxiliare pot fi achiziţionate doar printr-un sistem de co-plată, descurajând astfel persoanele care solicită asistenţă şi care nu ştiu dacă suferă de tuberculoză. De asemenea, în cazul începerii tratamentului, medicamentele pentru gestionarea reacţiilor adverse sunt decontate de stat, însă devin responsabilitatea pacientului în faza ambulatorie de tratament. Preţul medicamentelor pentru tuberculoza sensibilă se ridică la 100 dolari pe caz, iar durata întregului tratament este de şase luni, adăugându-se alte opt luni, uneori chiar mai multe, la cazurile de retratament.

Tratamentul incorect sau incomplet al tuberculozei sensibile poate duce la apariția tuberculozei multidrog-rezistente, care în lipsa unui tratament adecvat duce la decesul pacientului. În cazul tuberculozei multidrog rezistente, costurile medicaţiei pentru un pacient cu TB MDR sunt cuprinse între EUR 1.800 şi 13.600.

În cadrul conferinţei „România respiră sănătos… fără tuberculoză!” va fi prezentat raportul întocmit de The Economist Intelligence Unit cu privire la provocările pacienţilor români cu tuberculoză şi tuberculoză multi-drog rezistentă şi vor fi analizate soluţiile pentru remedierea acestora în cadrul unei discuţii deschise, care îi va avea ca invitaţi pe:

Martin KOEHRING – Senior Editor The Economist Intelligence Unit
Alexandru RAFILA – Consilier al Ministrului Sănătăţii
Vasile CIURCHEA – Preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Marius TĂNASĂ – Vicepreşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM)
Victor OLSAVSZKY – Reprezentant Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru România
Silvia ASANDI – Preşedinte, Romanian Angel Appeal (RAA)
Ştefan RĂDUŢ – Vicepreşedinte Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
Jacopo MURZI – Managing Director, Janssen România

Conferinţa va fi moderată de Elvira GHEORGHIŢĂ – Senior Reporter, Mediafax.

Leave a Reply