Milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale tulburărilor cognitive generate fie de traumatisme cranio cerebrale, fie de accidente vasculare cerebrale, fie de anumite afecţiuni dezvoltate în timp.
Tulburările de memorie, vorbire, percepție spațială, atenție, calcul și praxie, într-un cuvânt tulburări cognitive, reprezintă consecinţe frecvent întâlnite după o leziune cerebrală dobândită , în particular după un accident vascular cerebral (AVC) sau o leziune cerebrală traumatică (TBI), dar şi ca efect al bolilor Alzeihmer sau Parkinson și reprezintă o cauză majoră de dizabilitate.
Studiile arată că, o parte din persoanele cu tulburare cognitivă uşoară rămân stabile cognitiv sau redobândesc starea de normalitate , dar mai mult de jumătate progresează spre demenţă în următorii 5 ani, de aceea tulburarea cognitivă uşoară poate fi considerată un factor de risc pentru demenţă.
Despre toate aceste subiecte vom discuta în cadrul celei de-a X ediţii a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie care va avea loc în intervalul 05-09 iulie la Eforie Nord.
Evenimentul, ce aduce în România vârfuri ale medicinei şi cercetării ştiinţifice internationale, este organizat de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) , Societatea de Neurologie din România (SNR) şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).
Subiectele cele mai importante, însoţite de declaraţiile unora dintre cei mai apreciaţi specialişti în domeniu vor fi prezentate într-o conferinţă de presa,prezidată de preşedintele SSNN şi SNR, prof. dr. Dafin Mureşanu. Invitat special al acestei conferinţe de presă va fi Acad. Laurenţiu M. Popescu, directorul general al Institutului „Victor Babeş” din Bucureşti.
Evenimentul va avea loc luni- 6 iulie 2015, ora 11, la Hotel Europa din Eforie Nord.