Abecedarul de nutriţie este bazat pe cele mai noi date ale ştiinţei nutriţiei, adaptate spre a fi uşor înţelese şi aplicate de cât mai multe persoane. În acest sens, am folosit unele ghiduri sau tratate internaţionale şi româneşti. Imensa cantitate de informaţii din aceste surse a fost prelucrată şi adaptată pentru populaţia din România. La aceasta a contribuit contactul nostru zilnic cu semenii pe care îi sfătuim sau îi îngrijim.
În mod normal, ne place să mâncăm pentru a ne satisface foamea, pofta sau gustul, dar şi pentru a trăi sănătos, ştiind că hrana este factorul cel mai important care ne influenţează traiul, în bine sau în rău.
Alimentaţia Sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente şi preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale şi, eventual, 2-3 gustări. Scopul Alimentaţiei Sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv.
Cărăuşii celor 5 substanţe nutritive sunt cele 5 grupe de alimente:
1. Cerealele şi produsele cerealiere
2. Fructele şi vegetalele
3. Laptele şi produsele lactate
4. Alimentele bogate în proteine: carne, produse din carne, ouă, leguminoase (fasole şi mazăre boabe, linte, soia)
5. Alimentele grase şi produsele zaharoase
Alimentele sunt prietenii omului dacă au anumite calităţi. Nu există alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai puţin prietenoase. Depinde de noi să ştim să le selectăm şi apoi să le consumăm corespunzător.
Calitatea vieţii, în toate aspectele sale, este şi ea influenţată de Alimentaţia Sănătoasă: de la capacitatea de muncă fizică sau intelectuală, la gândirea pozitivă, creaţie, procreaţie sau competitivitate. Sănătatea şi calitatea vieţii sunt strâns legate, generând caracteristica stare de bine.Alături de silueta corporală şi echilibrul comportamental, ea conferă fiecăruia o mare satisfacţie.
În mod neîndoielnic, frumuseţea vieţii depinde şi de Alimentaţia Sănătoasă.