Frarmacistul.com ne informeaza
Ce este bronşita?
Bronşita este o inflamaţie a pasajelor bronşice, căile respiratorii care conectează traheea la plămâni. Trebuie să ştiţi că există 2 tipuri de bronşită –bronşită acută, care durează mai puţin de 6 săptămâni; şi – bronşită cronică, care este recurentă şi apare frecvent de-a lungul a 2 sau mai mulţi ani. În acest articol vom vorbi strict de tratamentul bronşitei acute.
Cauze
Bronşita acută apare cel mai frecvent în legătură cu infecţiile pulmonare. 90% din infecţiile pulmonare sunt virale (produse de virusuri), iar 10% sunt bacteriene (produse de bacterii).
Simptome
Bronşita acută, iniţial, se reprezintă ca o strângere în zona pieptului, urmată de o tuse. Cu cât substanţa mucoasă se acumulează în plămâni, bolnavul va începe să elimine flegma galbenă sau verde. Bronşita acută poate fi, de asemenea, caracterizată prin:
- o uşoară febră;
- dificultăţi de respiraţie;
- durere în plămâni;
- respiraţie şuierătoare.
Tratament
Trebuie să ştiţi că bronşita infecţioasă de natură virală NU se tratează cu antibiotice! NUMAI în cazul în care bronşita infecţioasă este cauzată de bacterii se prescriu antibiotice pentru a elimina infecţia. Este adevărat că, uneori, se pot prescrie antibiotice, chiar dacă este vorba de o infecţie virală, cu scopul de a preveni o suprainfecţie a căilor respiratorii.
Ce antibiotice se prescriu, în general?
1. AMOXICILINA – de obicei eliberată sub denumirea de Amoxicilina (Antib. Iaşi) sau Ospamox şi este un medicament folosit pentru tratarea infecţiilor bacteriene, cum ar fi: pneumonie, gonoree, infecţii ORL, infecţii ale pielii, căi respiratorii şi infecţii urinare.
Ca efecte secundare pot să apară: vărsături, diaree, dureri de stomac, urticarie, oboseală, lipsa poftei de mâncare sau, în caz de alergie la peniciline, şoc anafilactic. De aceea, antibioticul este indicat a fi recomandat de către un medic.
Amoxicilina este disponibilă sub 3 forme farmaceutice: capsule, pulbere pentru suspensie orală şi pulbere injectabilă. Se administrează conform indicaţiei medicului!
2. CEFACLOR – eliberat sub denumirea de: Ceclodyne, Cefaclor, Ceclor, Cefaklor.
Ca efecte secundare pot să apară: constipaţie, greaţă, dureri de cap, epistaxis (sângerări nazale), candidoze vaginale, lipsa pofeti de mâncare, tahicardie, erupţii cutanate, eritem sau şoc anafilactic.
Formele farmaceutice disponibile sunt 2: capsule şi pulbere pentru suspensie orală. Antibioticul se administrează doar la recomandarea medicului!
3. CEFIXIMUM – eliberat sub denumirea de Eficef.
Poate da următoarele reacţii adverse: anxietate, somnolenţă, dureri de cap, prurit (mâncărimi), candidoză vaginală, diaree, vomă, greaţă, dureri abdominale (de stomac), umflarea picoarelor şi mâinilor, amorţeală în membre, tahicardie sau şoc anafilactic.
La noi în ţară se găseşte doar sub formă de comprimate şi se administrează conform indicaţiilor medicului!
Desigur, sunt şi alte antibiotice ce pot fi utilizate pentru tratarea unei bronşite, dar acestea sunt cele mai uzuale. Asta nu înseamnă că dacă medicul vă prescrie alt antibiotic acesta nu este bun. Dimpotrivă, acesta poate fi chiar mai indicat pentru persoana ta. Să nu uităm, că în medicină nu vorbim de boală, ci de bolnav!
Sănătate!
Referinţe:
1. Bronşita – http://www.cdt-babes.ro/articole/bronsita.php.
2. Antibiotics to Treat Bronchitis – Livestrong.com.