Aprovizionare medicamente

Având în vedere informațiile semnalate de mass-media cu privire la aprovizionarea cu medicamente a unităților sanitare, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Ministerul Sănătății a atenționat unitățile sanitare încă de la sfârșitul lunii iunie a.c. cu privire la modificările metodologiei și a nivelului de decontare a prețurilor medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate.

Eventualele disfuncționalități care ar putea să apară la nivelul unităților sanitare se datorează în exclusivitate managementului unităților, dar și a unei lipse de informare și înțelegere corectă a legislației privind achizițiile publice.

În cazul în care furnizorii de medicamente nu respectă prevederile acordului cadru de achiziție și refuză să aprovizioneze unitatea sanitară, în baza negațiilor acestora, unitățile sanitare pot achiziționa produsele necesare în regim de urgență, în conformitate cu legislația în vigoare privind derularea achizițiilor publice (Ordonanța de Urgență nr. 34 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii).

“Facem încă un apel, de data aceasta public, către managerii unităților sanitare să se informeze cu privire la modificările legislative și să semnaleze din timp toate situațiile care ar putea duce la disfuncționalități în aprovizionare, în detrimentul pacienților. Vom monitoriza, în perioada următoare situația și, acolo unde vom considera necesar, vom realiza controale inopinate în unitățile sanitare pe această temă. De asemenea, atenționăm furnizorii de medicamente că au obligația de a respecta acordurile cadru și contractele încheiate.”, a declarat Alin Țucmeanu, secretar de stat.

Ministerul Sănătății precizează că singura unitate care a semnalat dificultăți la aprovizionare este Spitalul Municipal din Oradea.

Direcţia de Presă, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale

Leave a Reply