Atentie la coloana vertebrala a copiilor!

Din nou ore petrecute la birou, din nou ghiozdane pline cu cărţi şi din nou sporturi care suprasolicită spatele. Iar pentru copiii care au probleme la coloana vertebrală toate acestea pot agrava afecțiunile, susține dr Ahmad Rawachdeh, specialistul în ortopedie al Bio Ortoclinic și, nedepistate la timp, pot conduce la afecțiuni grave.

Vestea bună este însă că deviaţiile coloanei vertebrale – scolioză şi cifoză -, cel mai frecvent întâlnite în rândul copiilor sunt tratabile.
“Primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile bruşte în înălţime, stările de apatie şi de anemie”, susține doctorul ortoped. Semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca. Este nevoie însă de consultarea unui specialist. “Nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile și formează un fel de cocoaşă”, explică dr. Ahmad Rawachdeh, adăugând că în multe cazuri poate fi vorba de deformații de coloană vertebrală din naştere, nu doar de sedentarism sau poziţie incorectă la birou.

Ghiozdanul ortopedic e cel mai indicat

Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. De asemenea, și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului trebuie să fie potrivită. ”Bretelele genţii de şcoală să fie reglate egal, în aşa fel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară”, susține specialistul.

Nu-l lăsa să ridice greutăţi mari

Un studiu american a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească sub 10% din greutatea copilului. Cu toate acestea, o mare parte dintre elevi duc în spate, zilnic, o greutate cu mult mai mare. În plus, nu de puține ori, chiar și în timpul orelor de joacă au tendința să ridice tot felul de obiecte mult prea grele pentru coloana lor. “La joacă, cei mici trebuie supravegheaţi, pentru că orice mişcare bruscă sau efort excesiv le poate provoca leziuni la coloană. Cele mai frecvente sunt luxaţiile dorsale, adică mici rupturi la nivelul ligamentelor sau muşchilor spatelui”, explică specialistul Bio Ortoclinic.
Atenție și la încălţăminte!
Pantofii copiilor trebuie să aibă talpă joasă, să fie confortabili şi să susţină poziţia corectă a corpului. ”Cei mai buni sunt cei cu talpă ortopedică”, recomandă dr. Ahmad Rawachdeh, potrivit căruia nici balerinii nu sunt indicați la vârste fragede, pentru că nu susţin deloc piciorul.

Ia-i un birou înclinat

Ideal ar fi ca suprafaţa de lucru a biroului să fie înclinată, cum erau cândva băncile la școală. Explicaţia acestei recomandări este simplă: dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendinta să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine şi pentru a putea scrie şi citi, forțându-și coloana. Mai mult, înălţimea scaunului trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor.
Salteaua de pat: fără arcuri
Și patul este o importantă piesă de mobilier, așa că e bine să fie de calitate, tare, fără arcuri. Cele mai bune sunt cele ortopedice, dar trebuie alese în funcţie de poziţia în care doarme copilul: să fie tari, dacă obişnuieşte să doarmă pe spate, potrivit de tari, atunci când se odihneşte în poziţie fetală, şi suficient de moi în cazul în care doarme pe burtă.

Înotul este de ajutor

Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul. Acesta pune la lucru toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză, conform ortopedului. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul şi vâslitul, dar și plimbările în aer liber, acestea din urmă relaxând muşchii dorsali. ”Copiii care au probleme cu spatele nu au voie să joace fotbal să facă sărituri sau să joace tenis, sporturi care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei”, subliniază ortopedul.

 

Leave a Reply