Ce nu știai despre pilulele anticoncepționale! Cum să alegi o metodă de contracepție eficientă și sigură

Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncepționalele orale sunt numite simplu “pilula”. Cele mai folosite mjjloace de contracepție, își păstrează încă o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la apariție.

Anticoncepționalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metoda contraceptivăinofensivă, dar, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reușesc mereu să ne protejeze sănătatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece in prezenta anumitor afecțiuni si factori de risc pot duce la efecte adverse severe

 

Cum acționează contraceptivele orale?

 

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației. De asemenea, modifică învelișul intern al uterului, denumit si endometru, făcând implantarea puțin probabila și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și trompele uterine.

 

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?

 

Este important de știut numeroasele efecte secundare care au fost și sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruala, amenoree post-medicație, modificări ale secreției cervicale, anumite infecții vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor, greața, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenția lichidelor, , modificări ale greutății corporale. Utilizatoarele au menționat și alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente și scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot însa determina si efecte adverse severe care pot periclita sănătatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboză, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranță redusă la glucoză.

Conform ultimelor studii efectuate, se constata o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepționale față de cele ce nu folosesc anticoncepționale.

Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contracepție, Centrul de planificare familiala si contracepție, Maternitatea Panait Sârbu, precizează ca:

 

„Riscul administrării contraceptivelor orale creste semnificativ o dată cu inaintarea în vârstă și la femeile fumătoare, în special peste 35 de ani, mai ales la pilulele ce contin estrogen.Importante de menționat sunt contraindicațiile absolute ale contraceptivelor orale,adica acele situatii in care femeile nu ar trebui sa utilizeze contraceptive orale sub nici o forma,deoarece riscurile pentru sanatate sint foarte mari si anume: tromboze, accidente vasculare si infarct miocardic(in prezent sau in antecedente),boala coronariana ischemica (in prezent sau in antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sin, diabet zaharat insulino-dependent cu complicații.

In anumite situatii, ar fi de preferat sa nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sanatate sint mai mari decit beneficiile si anume: femeile ce prezintă migrene cu aura, vârsta peste 35 ani,marile fumatoare,cele care alapteaza,femeile cu singerari vaginale nediagnosticate, femeile obeze,cele cu hipertensiune arteriala si cele cu diabet zaharat fara complicatii, hipercolesterolemia, lupusul,afectiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub virsta de 50 ani la o ruda de gradul intii (parinti, frati/ surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”

 

Știai ca nu ar trebui sa folosești contraceptive orale dacă….?

 • ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente?
 • ai probleme hepatice?
 • experimentezi anumite tipuri de migrena?
 • ai peste 35 de ani?
 • ești fumătoare?
 • ai avut cancer de sân?
 • ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal?
 • alăptezi?
 • ai indicele de masă corporală ridicat?
 • ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge?
 • ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?

Dacă ai răspuns cu DA la oricare din aceste întrebări, ar fi indicat să iei în calcul și alte metode contraceptive. Specialiștii recomandă folosirea unei metode de contracepție locala (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală). Ce avantaje au metodele de contracepție locala  (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală)?

Contraceptivele locale pot fi utilizare fără un consult medical, nu necesita monitorizare medicala ulterioara, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice si antimicrobiene, nu modifica mucoasa vaginala si pH ul vaginal si sunt compatibile cu prezervativele din latex„ precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contracepție, Centrul de planificare familiala si contracepție, Maternitatea Panait Sârbu.

De asemenea, contracepția locală se adresează tuturor femeilor ce doresc să utilizeze o metodă contraceptivă sigură și este recomandată în special femeilor care au contraindicație temporară/definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând și celor care alăptează, femeile aflate în perioada de premenopauză dar si ca  modalitate de protecție suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

Articol realizat de:

Dr. Viorel Văcaru, Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic

Laboratoire Innotech International, Reprezentanța pentru Romania

Parte a Grupului Innothera

Leave a Reply