Dezvoltarea competentelor in transplant

 

Acesta este titlul proiectului implementat de Academia de Stiinte Medicale din Romania, in cadrul caruia se desfasoara Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, care are loc in perioada 26 – 27 martie la World Trade Center dinBucuresti, eveniment inclus in cel de-al X-lea Simpozion al Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic. Proiectul “Dezvoltarea competentelor in transplant” are ca obiectiv esential cresterea adaptabilitatii si competitivitatii  unui numar de 1.800 de medici si asistente medicale, membri ai grupului tinta, prin participarea acestora la cursuri de formare, care sa le inlesneasca dobandirea competentelor necesare transplantului de organe, tesuturi si celule. In cadrul Proiectului vor fi derulate 65 de programe de formare profesionala pentru medici si 57 de programe de formare profesionala destinate asistentelor medicale. Astfel, Proiectul ofera o solutie unor  probleme majore ale domeniului nostru medical: lipsa personalului specializat in transplantul de organe, tesuturi si celule si lipsa informarii asupra beneficiilor donarii de organe la nivelul populatiei. Proiectul raspunde exigentelor europene de educatie medicala continua si contribuie, astfel, la integrarea sistemului medical romanesc in retelele europene si internationale. Valoarea totala a proiectului este de 88.978.625,25 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este in valoare de 87.176.261,38 lei..

Medicii vor desfasura urmatoarele cursuri/sesiuni:

1. Curs Transplant hepatic – 10 sesiuni
2. Curs Insuficienta hepatica – 3 sesiuni
3. Curs Transplant Tisular – 3 sesiuni
4. Curs Pregatire in tehnologii chirurgicale avansate in domeniul transplantului – 5 sesiuni
5. Curs Pregatire in coordonarea de transplant – 9 sesiuni
6. Curs Medicina translationala si transplantul de organe – 5 sesiuni
7. Curs Diabetul zaharat in transplantul de organe – 5 sesiuni
8. Curs Transplantul de celule stem hematopoietice – 5 sesiuni
9. Curs de radiologie in transplatul de tesuturi, organe si celule – 5 sesiuni
10. Curs Transplant Renal – 8 sesiuni
11. Curs Transplant de cord – 2 sesiuni
12. Curs Identificarea, declararea si managementul donatorului aflat in moarte cerebrala – 5 sesiuniAsistentii medicali vor desfasura urmatoarele cursuri/sesiuni:
1. Curs Transplant hepatic – 10 sesiuni
2. Curs Insuficienta hepatica – 3 sesiuni
3. Curs Transplant Tisular – 3 sesiuni
4. Curs  de Pregatire in tehnologii chirurgicale avansate in domeniul transplantului – 5 sesiuni
5. Curs de Pregatire in coordonarea de transplant – 1 sesiune
6. Curs  de Medicina translationala si transplantul de organe – 5 sesiuni
7. Curs: Diabetul zaharat in transplantul de organe – 5 sesiuni
8. Curs: Transplantul de celule stem hematopoietice – 5 sesiuni
9. Curs de radiologie in transplatul de tesuturi, organe si celule – 5 sesiuni
10. Curs Transplant Renal – 10 sesiuni
11. Curs Identificarea, declararea si managementul donatorului aflat in moarte cerebrala – 5 sesiuni
Simpozionul de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic va debuta cu o conferinta speciala, sustinuta deJakob Izbicki din Germania, presedintele organizatiei European Federation – International Society Surgery for Hydatid Disease. Pe parcursul celor doua zile de eveniment, 26 si 27 martiecei 250 de participanti vor avea oportunitatea sa ia parte la conferinte, comunicari orale, sesiuni video, sesiuni de e-postere, la care vor fi abordate subiecte complexe si de actualitate dedicate chirurgiei ficatului, a cailor biliare si a pancreasului, sustinute atat de lectori romani, cat si din strainatate: Elvetia, Serbia, Polonia, Turcia, Belgia si Republica Moldova.In prezent, chirurgii interesati de perfectionarea in domeniul HBP si Transplant Hepatic se pot pregati doar in Bucuresti, insa se doreste crearea unei retele nationale, avand in vedere ca exista mai multe centre din Romania in care chirurgia pancreatica si hepatica se practica cu succes: Centrul Universitar Cluj si Centrul Universitar Iasi.
“Dorinta noastra este de a crea o retea nationala de chirurgie HBP, cu centre in care chirurgii sa fie capabili sa recunoasca, sa diagnosticheze si, eventual, sa rezolve – la nivelul dotarii din centrul unde lucreaza. Deci, sa stie sa rezolve primar aceste afectiuni si sa le trimita in centrele tertiare, iar pentru cazurile mai simple, sa le rezolve la cele mai inalte cote. Pentru populatia Romaniei, ar fi o garantie in plus ca persoanele cu aceste afectiuni vor fi corect tratate pe intreg teritoriul national.” a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu.

Leave a Reply