În acest context Societatea Romană de Cardiologie (SRC) și-a stabilt pentru intervalul 2015-2017 o strategie de tip « Cardiologie aplicată » al cărei scop este reducerea incidenței bolilor cardiovasculare în Romania cu 20% în intervalul dintre anii 2020-2025. Acest efort se desfășoară pe patru directii corespunzatoare celor patru factori de risc ai bolilor cardiovasculare : 1. Hipertensiunea arteriala ; 2. Tabagismul ; 3. Sedentarismul ; 4. Nivelele crescute ale colesterolului.
De la inceputul anului 2016 Societatea Romana de Cardiologie a organizat cateva intalniri cu presa dedicate mediatizarii actiunilor sale dedicate intensificarii activitatii de preventie primara. Ati putut, astfel, participa la lansarea oficiala a Programului de Auto-diagnostc al Hipertensiunii arteriale ati putut lua cunostinta de eforturile noastra in sprijinirea adoptarii Legii antifumat si ati putut asista la prezentarea, in detaliu, a eforturilor noastre in cadrul Conferintei de presa organizata cu prilejul Zilei Nationale a Preventiei.
De aceasta data ne face deosebita placere sa va aducem la cunostinta faptul ca pe data de 26 Februarie 2016 va avea loc cea de-a treia editie a Galei Premiilor Athletic CardioClub. Athletic CardioClub (ACC) este o asociatie sportiva creata in 2012 de Societatea Romana de Cardiologie (SRC) cu scopul promovarii activitatii fizice si sportului ca mijloc de preventie a bolilor cardiovasculare. Este binecunoscut faptul ca lipsa activitatii fizice, sedentarismul, este una dintre cauzele principale ale incidentei mari a bolilor cardiovasculare in Romania. Dimpotriva, o activitate fizica moderata reduce cu 50% rata de deces prin boli cardiovasculare.
ACC este o asociatie originala, un exemplu unic de educare practica a publicului larg, prin exemplul personal al medicilor. Originalitatea ACC consta intr-un sistem integrat care reuneste medici, practicanti ai sporturilor, vectori de promovare a beneficiilor efortului fizic si persoane de alte profesii si preocupari, sub coordonarea expertilor SRC. Promovarea se realizeaza pe doua cai principale: 1. Competitia „Obiectiv 600 km: unde esti tu ?”, in care membrii ACC au posibilitatea de a practica orice tip de activitate fizica si isi pot introduce numarul de kilometri parcursi intr-o baza de date online; clasamentul este generat instantaneu; 2. Participarea la competitii sportive de amatori in echipe mixte medici-non-medici.
In cei 4 ani de la infiintare Athletic CardioClub a evoluat spectaculos. De la 17 membri fondatori in 2012 numarul membrilor nostri a ajuns la 620 la data de 14 Februarie 2016. Cresterea numarului de membri s-a accelarat in ultimele 12 luni, interval de timp in care am inregistrat un numar record de 140 de noi inscrieri. Numarul participantilor la “Obiectiv 600” a crescut progresiv. Nu mai putin de 70 de membri participa in mod curent la competitii sportive oficiale de amatori. In plus, la ultimele trei editii ale Campionatelor Mondiale ale Cadrelor Medicale (MEDIGAMES) achipa ACC, reprezentand Romania, a castigat peste 60 de medalii.
Alaturi de celelate programe ale Societatii de Cardiologie (implicarea in legislatia antifumat pasiv, Programul de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale combaterea sedentarismului platforma online cu brosuri educative) Programul Athletic CardioClub va contribui si el la reducerea impactului bolilor cardiovasculare in Romania in conformitate cu obiectivul major enuntat la debutul acestui comunicat.
Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu
Presedinte, Societatea Romana de Cardiologie
Athletic CardioClub