Romania va avea traineri specializati in managementul piciorului diabetic

În premieră pentru țara noastră, patru medici români vor participa la Cursul ”Train the Foot Trainer” al Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetic (IWGDF) din cadrul Federației Internaționale de Diabet (IDF). Evenimentul va avea loc în perioada 17-21 februarie 2015, în Bled, Slovenia. Participarea este inițiată și susținută de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, implicată activ în educația medicală continuă a profesioniștilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică.
Astfel, din România vor participa la Cursul ”Train the Foot Trainer” 2015:
– Șef lucr.dr. Raluca Popescu, Iași, medic diabetolog, cu experiență de peste 10 ani în piciorul diabetic
– Asist.univ. Dr. Georgeta Inceu, Cluj-Napoca, medic diabetolog, cu experiență de peste 5 ani în neuropatia diabetică
– Dr. Paula Pavel, Cluj-Napoca, medic chirurg, cu experiență de peste 7 ani în piciorul diabetic
– Șef lucr dr. Eduard Catrina, București, medic chirurg, cu experiență de peste 10 ani în piciorul diabetic

Cursul ”Train for Foot Trainer” reprezintă concretizarea necesității de a pregăti experți în piciorul diabetic pentru ca aceștia, la rândul lor, să poată realiza și implementa programe sustenabile de training în acest domeniu. Obiectivul principal este acela de a acoperi cât mai multe regiuni în același timp și de a răspunde într-un mod eficient nevoilor.

”Prin trimiterea celor patru profesioniști la Cursul ”Train for Foot Trainer”, țara noastră face primii pași în alinierea la standarde internaționale a managementului piciorului diabetic. Există multe lacune în domeniul piciorului diabetic în România, astfel că este bine de aflat și de urmat exemple de succes din alte țări care au implementat deja astfel de programe. Sunt încrezător că toți colegii noștri care vor participa la acest curs vor impulsiona dezvoltarea acestui sector în sistemul românesc de sănătate”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

IWGDF (International Working Group for Diabetic Foot), împreună cu IDF (International Diabetes Federation), vizează colaborarea cu diferite organizații europene implicate activ în managementul piciorului diabetic. Unul dintre scopurile Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab este dezvoltarea unor centre pentru piciorul diabetic în România, iar pentru acest lucru este necesară expertiză avizată și elaborarea unui program național coerent de training în îngrijirea piciorului diabetic. Drept urmare, Societatea de Neuropatie Diabetică se aliniază obiectivelor IWGDF și IDF și deschide dialogul cu aceste organizații internaționale, pentru dezvoltarea managementului eficient al piciorului diabetic și în România.

———–
Despre Neurodiab

Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab are drept scop desfăşurarea de activităţi cu caracter medical, ştiinţific, de cercetare şi pregătire profesională în domeniul medical, pentru dezvoltarea şi studiul neuropatiei diabetice în România și nu numai.

De asemenea, Neurodiab organizează programe educaţionale pentru pacienții cu diabet zaharat în vederea prevenirii și informării legate de neuropatiei diabetice, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR) şi Asociaţia Română de Educaţie în Diabet (ARED).

www.neurodiab.org

Comunicate Medicale

Leave a Reply