Tratamentul de ultima generatie al cancerului hepatic si al metastazelor hepatice – Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile

Lectori si medici prestigiosi s-au intalnit pentru a dezbate cea mai moderna si eficienta tehnica in tratarea cancerului hepatic si a metastazelor hepatice – chemoembolizarea cu microsfere absorbabile. Simpozionul, numit “Abordarea pluridisciplinara a pacientilor cu tumori hepatice maligne”, a avut loc pe data de 14 februarie 2015 si a fost prezidat de catre Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistica medicala in cadrul spitalului SANADOR, doctor in stiinte medicale si presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala.
Interventia de chemoembolizare cu microsfere absorbabile se adreseaza pacientilor cu tumori maligne hepatice, atat primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom) cat si secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon, dar si alte localizari), care au contraindicatie de operatie (rezectie) sau care din diverse motive, refuza operatia. Prima interventie de chemoembolizare cu microsfere absorbabile a fost realizata in premiera nationala in 2012, la spitalul SANADOR, de catre Dr. Popa, medic cu peste 16 ani de experienta internationala in domeniul radiologiei interventionale.

Procedura se realizeaza cu anestezie locala si presupune introducerea unui microcateter in arterele din ficat care vascularizeaza tumora respectiva; in aceste vase, ulterior, se injecteaza microsfere incarcate cu substante chimioterapice care au rolul de a distruge tumora din interior, dar si de a opri fluxul sangvin catre tumora. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentratia locala (intratumorala) de chimioterapie va fi mai mare, iar reactiile adverse mult minimizate, in special cele sistemice (in restul organismului), astfel in comparatie cu chimioterapia conventionala, in cazul chemoembolizarii toxicitatea in afara ficatului este aproape inexistenta.

„Interventia de chemoembolizare cu microsfere absorbabile este principalul tratament minim-invaziv in tratarea cancerului hepatic, cu rezultate foarte bune si reactii adverse minime, care ofera pacientului avantajul de a se externa la maxim 48 ore de la interventie . Aproximativ 89% dintre pacienti raspund bine la acest tratament, in sensul ca fie tumora s-a micsorat, fie a stagnat.” a declarat Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistica medicala.

In cadrul evenimenului medical s-a dezbatut importanta abordarii pluridisciplinare a pacientilor cu tumori hepatice maligne, prin colaborarea dintre medicii de diverse specialitati – radiolog interventionist, chirurg, gastroenterolog, oncolog. Simpozionul l-a avut ca invitat de onoare pe Prof.Dr.Boris Radeleff din Universitatea Heidelberg, Germania, personalitate de prestigiu in domeniul radiologiei interventionale vasculare, care a sustinut o serie de prezentari despre aceste tehnici.

“Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile – tratamentul de ultima generatie al cancerului hepatic si al metastazelor hepatice” adaugat de Comunicate Medicale
Persoana de contact
Nume: Ruxandra Lepărău
Telefon: 0726 386 683

Leave a Reply