Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău organizează în perioada 21-22 mai 2015 Conferinţa de sterilizare, ediţia a VI-a, ce are ca temă principală „Procedurile invazive şi siguranţa pacientului”.
Procedurile invazive sunt acele proceduri medicale care presupun penetrarea/incizia tegumentului sau pătrunderea într-o cavitate a corpului a unui dispozitiv medical, în scop diagnostic sau terapeutic.
Procedurilor invazive sunt diferite, pornind de la cele frecvente cum ar fi puncția venoasă pentru recoltarea de sânge, montarea unei branule, inserarea unei sonde vezicale și ajungând până la intervențiile chirurgicale majore.
Utilizarea dispozitivelor invazive generează în permanență un risc de infecție pentru pacient prin crearea unei porți de intrare pentru germenii patogeni din exterior în țesuturile sterile sau cavitățile organismului.
Indiferent de gradul de complexitate a procedurii invazive, este deosebit de important ca personalul medical să se asigure că folosește întotdeauna dispozitive medicale sterile și tehnici aseptice în vederea prevenirii apariției infecțiilor și creșterii siguranței pacientului.
Ediția a VI–a a Conferinței de Sterilizare își propune să se axeze pe tehnicile moderne de sterilizare a dispozitivelor medicale chirurgicale reutilizabile, necesare procedurilor invazive chirurgicale dar și să dezbată tehnici actuale de utilizare a dispozitivelor medicale în procedurile invazive non-chirurgicale.
Informații actualizate privind normele europene în acest domeniu vor fi împărtășite în cadrul conferinței de către invitații din Marea Britanie, specialiști în Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale.
Anul acesta avem printre invitați pe doamna Christina Bradley care este Managerul Laboratorului de Cercetare a Infecțiilor din cadrul Spitalului Queen Elizabeth din Birmingham. Tina a petrecut aproape 40 de ani făcând cercetare în ceea ce privește prevenirea și controlul infectiilor nosocomiale. Ea este autor/coautor al unui număr mare de articole pe teme legate de controlul infecțiilor și participă la o serie de programe de formare pentru specialiști în controlul infecțiilor și a altor categorii de personal medical. Interesele sale sunt numeroase și variate și în prezent includ curățarea și dezinfectarea echipamentelor medicale, în special a endoscoapelor flexibile și a suprafețelor. Ea este în prezent președintele Clubul Central de Sterilizare, o societate din Marea Britanie fondată în anul 1960 care este interesată de toate aspectele legate de decontaminare.
Prevenirea infecțiilor asociate procedurilor invazive, infecții care pot provoca pacientului durere și suferință și care pot duce la creșterea costurilor și a duratei de spitalizare, este obligația fiecărui membru al echipei medicale, iar îmbunătățirea cunoștintelor în acest domeniu este importantă pentru oferirea siguranței pacienților.
Structura conferinței:
– comunicări orale;
– workshop;
– postere;
– expoziție medicală specializată
Mai multe detalii despre înscrieri şi participare găsiţi în comunicatul ataşat.