De la ferma la furculita – o singura sanatate. Infectiile transmise prin alimente.

Pentru transpunerea în practică a conceptului „O singură sănătate” şi pentru controlul infecţiilor transmise prin alimente este necesară o abordare interdisciplinară şi o colaborare strânsă între specialiştii din medicina umană şi cei din sectorul veterinar, atât în plan instituţional cât şi profesional-ştiinţific” – este concluzia la care s-a ajuns în cadrul unui simpozion dedicat acestei probleme de sănătate publică organizat de Institutul Naţional de Cercetare “Cantacuzino” şi Societatea Română de Microbiologie.

Institutul Naţional de Cercetare “Cantacuzino” şi Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, au organizat Simpozionul Naţional cu tema “De la fermă la furculiţă – o singură sănătate. Infecţiile transmise prin alimente”.

Lucrările s-au desfăşurat în zilele de 25 şi 26 iunie 2015, la Bucureşti, în cadrul Centrului de Învăţământ şi Documentare „Jacques Monod” al Institutului Cantacuzino, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Simpozionul s-a adresat profesioniștilor din domeniul medicinii umane şi veterinare care au ca preocupări profesional-ştiinţifice controlul şi prevenirea infecţiilor transmise prin alimente.

Cei peste 150 de specialişti invitaţi din ţară şi din străinătate (medici microbiologi, epidemiologi, igienişti, medici veterinari, biologi, biochimişti) au prezentat în cele două zile, în cadrul a 6 sesiuni ştiinţifice, 40 de lucrări având ca teme: “Conceptul – O singură sănătate şi paradigma – De la fermă la furculiţă – implicaţii în abordarea infecţiilor transmise prin alimente”, “Infecţiile bacteriene, virale şi parazitare transmise prin alimente – actualităţi în diagnostic şi supraveghere”, “Alimentele şi rezistenţa la antibiotice a bacteriilor transmise prin alimente – factori de risc pentru sănătatea umană şi veterinară”, “Beneficii şi riscuri ale antioxidanţilor din alimente şi suplimente alimentare”.

În urma comunicărilor ştiinţifice şi a dezbaterilor ce au urmat a reieşit necesitatea abordării interdisciplinare şi a colaborării mult mai strânse între specialiştii din medicina umană şi cei din sectorul veterinar atât în plan instituţional cât şi profesional-ştiinţific pentru controlul infecţiilor transmise prin alimente.

Este semnificativă organizarea acestei manifestări ştiinţifice de către Institutul “Cantacuzino”, într-o perioadă dificilă din existenţa sa, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie, pentru a demonstra încă o dată importanţa acestei instituţii pentru apărarea sănătăţii populaţiei din ţara noastră.

 

Leave a Reply